//

Samen met je coach op zoek naar je waarden en drijfveren

In de loopbaanbegeleiding horen we vaak dat er iets niet goed zit in de huidige job. Veelal komt het dan neer op een waardenconflict. Hierbij botsen persoonlijke waarden met hoe het er concreet in je job aan toe gaat. 

Waarden zijn die zaken die je belangrijk vindt in het leven, dingen die jouw keuzes of oordelen gaan bepalen. 

Zo kan het zijn dat bvb integriteit een belangrijke waarde is voor jou, dat je veel belang hecht aan een integere werkomgeving. Als het er dan op jouw afdeling niet steeds zo oprecht aan toe gaat, dan botst dat met jouw waarden en ontstaat er frustratie. 

Het is dan ook belangrijk om een coach te vinden die samen met jou je waarden gaat opsporen. Vaak sta je daar zelf niet zo bij stil en toch is het cruciaal in de zoektocht naar een job die je gelukkig(er) kan maken.

In een loopbaanbegeleiding ga je eerst aan de slag met de context waarin je wil werken. Zoals bvb een groot of klein bedrijf, de maximale afstand van huis, de werkuren, … Vervolgens ga je op zoek naar functionele en emotiole competenties en bekijk je, samen met je coach, in welke mate er een match is tussen jou en het bedrijf en de functie waarvoor je wil gaan.

Tenslotte, en dat is absoluut ‘key’, gaat de loopbaanbegeleider samen met jou op zoek naar wat je drijft, naar je waarden. Dat kan soms gebeuren aan de hand van een test. Dat kan gebeuren door vragen te stellen en door terug in de tijd te gaan. Je waarden zijn immers tijdens je kinderjaren en jeugd ontstaan, door je omgeving, je opleiding, je vrijetijdsbesteding, …

Vele coachees ervaren de zoektocht naar waarden als zeer “waarde-vol”. Niet zelden wordt de vergelijking gemaakt met klassieke job-begeleiding, waar de nadruk toch hoofdzakelijk op de functionele competenties ligt. Absoluut een gevolg van ons school-systeem, waar aan waarden, als grondslag voor studiekeuze, weinig aandacht wordt gegeven.

Om de zoektocht naar jouw persoonlijke waarden zo goed mogelijk te laten verlopen is het van het grootste belang dat er een groot vertrouwen is tussen coach en coachee. Gebruik daarom zeker onze zoekmodule om de coach te vinden die best bij je past. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Tag Clouds