//

Hoe kan je met lean management werken aan de onderliggende oorzaken van stress en burn-out?

In “op weg naar een lean cultuur, meer rendement en meer engagement” kwam ik een tegelijk provocerende en intrigerende stelling tegen van de auteur in kwestie. Het boek beschrijft hoe je een organisatie naar een hoger  rendement kan brengen door de invoering van lean-trajecten. Slaag je er daarenboven ook in om dat effect duurzaam te maken, dan spreken we van een lean-cultuur. En die cultuur staat dan garant voor meer engagement en…voor minder stress en burn-out… Lees even mee…

Wellbeing wordt vandaag naar voren geschoven als dé oplossing in het voorkomen van stress en burn-outs. De context van wellbeing is zeker positief. Het is belangrijk om je medewerkers goed te verzorgen. Tips & tricks die worden gegeven in allerhande boeken zijn te focussen op belangrijke dingen, de olifanten in plaats van de konijnen, het ontkrachten van de mythe van multitasken, e-mailnotificaties uitzetten, tijd om na te denken echt in je agenda vrijmaken, veel water drinken, gezond eten en meer bewegen. Allemaal prima, maar dit komt neer op het aanpakken van symptomen, niet de grondoorzaken. 

Stress- en burn-outspecialist, VUB-professor dr. Elke Van Hoof, gelooft ook niet dat dergelijke goedbedoelde initiatieven, Chief Happiness Officers of wellbeing coaches de tsunami’s aan burn-out zullen indammen. De echte impact op absenteïsme of burn-out is te verwaarlozen. Een welzijnsbeleid moet deel uitmaken van de bedrijfscultuur, stelt Van Hoof. Waarden en normen zijn belangrijk. Organisaties moeten bepalen voor welke normen en waarden ze staan. En welke medewerker hierin kan gedijen en groeien. Mensen worden aangeworven op een specifiek talent, maar dat betekent niet dat ze kunnen evolueren en nieuwe skills kunnen ontwikkelen. Zo bekeken kan lean wel degelijk een rol spelen bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van stress en burn-out. Bij lean gaat het immers over empowerment en zelf je nieuwe manier van werken bepalen, over het ontwikkelen van je vaardigheden, over continue verbetering. Hoe kan lean nog soelaas brengen? Een leidinggevende kan een belangrijke buffer zijn tegen een burn-out. Bij lean wordt van leidinggevenden verwacht dat ze een rolmodel zijn, dat ze gaan coachen, dat ze heldere feedback geven. In een leantraject worden ieders rollen en verantwoordelijkheden duidelijker gemaakt. Het werk wordt zinvol en efficiënt. 

En zo leren we dat moderne bedrijfsvoering, hier in de vorm van leanmanagement, de hedendaagse kwaal van burn-out aan de wortel kan aanpakken. Vinden jullie dat ook?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Tag Clouds