//

7 tips om je coaching online met succes te doen

In het voorjaar van 2020 heeft de wereld te maken gehad met een nooit eerder geziene crisis. Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat vele coaches noodgedwongen online aan de slag gegaan zijn. Hoe zorg je ervoor dat de online sessie zo succesvol mogelijk wordt? We gingen te rade bij Catalyst 14, sinds jaar en dag een specialist in online coaching.

Zoals het een goede coach betaamt, dien je jezelf eerst de vraag te stellen hoe je staat tegenover online coaching. Je eigen percepties en overtuigingen zullen, zoals jullie weten, voor een groot deel bepalen hoe we tegenover onze clienten gaan staan. Natuurlijk zijn er een aantal aandachtspunten en die som ik graag voor jullie op:

#1. je coaching ruimte

Het is belangrijk vooraf stil te staan bij waar je de online coaching gaat houden. Neem een plaats waar je relax en zonder verstoringen kan werken. Nodig je coachee tevens uit hetzelfde te doen.

#2. voorbereiding voor de coach

Bekijk vooraf welke tool je gaat gebruiken voor je online sessie en welke de mogelijkheden zijn om schermen te delen, whiteboards te gebruiken, …). Bekende tools zijn Google Hangout en Microsoft Teams (vroeger Skype). Goede ervaringen hebben wij met Zoom. Dat is een tool specifiek voor online sessies, betrouwbaar, eenvoudig en toch met vele mogelijkheden.

Als je anderhalf tot twee uur in een coaching zit, is een goede koptelefoon een goede investering. Tip: probeer de nieuwste Airpods Pro eens. Die zitten geweldig, hebben ook geluidsdemping en de klank is glashelder. Enig nadeel, ze zijn, zoals alles bij Apple, nogal aan de duurdere kant.

Bereid ook goed de documenten voor die je tijdens de online sessie wil gebruiken.

#3. voorbereiding voor de coachee

Voor sommige coachees is het een hele stap om de coaching online te houden. Wees daar bewust van en toets vooraf grondig hun ervaring op dat vlak. Help hen de techniciteit te overwinnen en ga na wat hen kan helpen om voluit aanwezig te zijn tijdens de sessie.

#4. wees voorbereid op het onverwachte

De ervaring leert dat het onverwachte vaker voorkomt dan verwacht 🙂 Zo kan je tijdens een online sessie wel eens te maken krijgen met verminderde breedband, met allerhande onderbrekingen zoals de man van Post.NL die aanbelt, gezinsleden die je roepen of de hond die plost lawaai maakt. Tracht voor elke onderbreking een ‘plan B’ te hebben, zodat je echt wel voorbereid bent op het onverwachte. En stem dat ook vooraf af met je coachee, transparant en in alle vertrouwen. 

#5. wees aanwezig

Volledig aanwezig zijn is in live-sessies ook een uitdaging. In virtuele sessies is het dat nog meer. Wees daar bewust van en organiseer voor jezelf én je coachee een aanwezigheids-ritueel. Collega’s van me doen dat bvb aan de hand van een ademhalingsoefening.

Hou er ook rekening mee dat de coachee een minuut eerder nog in een andere (al dan niet) virtuele meeting kon zitten. Help hem of haar te ‘landen’ en zo helemaal klaar te zijn voor de coachingsessie.

#6. wees eerlijk en oprecht over het online gegeven

Net als bij live sessies geldt zeker ook bij virtuele coaching dat je eerlijk en oprecht met je coachee dient te zijn. Als er iets is wat bij je speelt, geef dat dan ook mee. Vertrouwen is cruciaal, zoals in elke coaching-sessie.

#7. hinderpalen

Ja, een online sessie geeft, vooralsnog, minder terug dan een virtuele sessie. De body language van de coachee is veel moeilijker te lezen van achter je scherm. Je ‘voelt’ ook minder de spanning bij je coachee en het is niet mogelijk om recht in de ogen te kijken. Wees daar ook bewust van en tracht dit met de juiste vragen zo goed mogelijk te compenseren. Op een dag zullen ook deze technische hinderpalen verdwijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Tag Clouds